Witajcie :) Dwa tygodnie temu Mama Julki obchodziła swoje
urodziny, w związku z czym postanowiłyśmy upiec jej tort. Nie było to jednak
proste zadanie gdyż musiał on spełniać określone kryteria: musiał być „mokry”,
z dodatkiem alkoholu, mocno czekoladowy i w dużych ilościach. Korzystając z
tych wskazówek znalazłyśmy u Pani Dorotki tort czekoladowo-kawowy z powidłami
śliwkowymi (klik). Zmodyfikowałyśmy go odrobinę pod względem wielkości naszej
formy do pieczenia i ozdobiłyśmy bardziej po naszemu. Tort zrobił furorę, a solenizantka
była bardzo zadowolona z doboru wszystkich składników. Nie pozostaje nam nic
innego jak podzielić się z Wami naszym sposobem na idealny tort :)
Składniki:
Na blaty czekoladowe:
5 jajek
140g brązowego cukru
100g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao
4 łyżki oleju
Na krem śmietanowo-czekoladowy:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50g startej mlecznej czekolady
Do nasączenia:
130ml mocnej kawy
50ml wody
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
słoiczek ulubionych powideł (u nas śliwkowe)
50g startej mlecznej czekolady
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Zacznij od upieczenia blatów tortu. W jednym naczyniu połącz
mąkę, proszek do pieczenia, kakao, a następnie przesiej je i odłóż na bok.
2. Do dużej miski rozbij jajka i wsyp brązowy cukier. Ubijaj je
przez kilka minut mikserem z końcówką do ubijania białek, do momentu uzyskania puszystej
piany. Piana powinna potroić swoją objętość. Do ubitej masy dodaj przesiane
wcześniej suche składniki i olej. Wymieszaj delikatnie, tak by masa nie
utraciła dużo pęcherzyków powietrza. Całość wylej do formy wysmarowanej masłem
i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
3. Piecz w 170˚C przez około 30-40 minut lub
do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź ciasto w formie, a następnie
wyjmij i wystudź na kratce. Gdy ciasto wystygnie przekrój je na 2 lub 3 blaty
(wszystko zależy od wielkości Twojej formy. Pani Dorotce przy formie o średnicy
21cm udało się uzyskać 3 blaty, nasza forma miała większą średnicę dlatego
przekroiłyśmy ciasto na 2 blaty).
4. W trakcie czekania aż ciasto wystygnie
przygotuj krem. Mocno schłodzone składniki wymieszaj. Zacznij od śmietany i
mascarpone. Gdy uzyskasz gęsty krem dodaj cukier puder, ponownie chwilę ubijaj,
a na koniec wymieszaj uzyskaną masę ze startą czekoladą.
5. Przygotuj także mieszankę do nasączenia
tortu. Wymieszaj gorącą kawę (u nas 2 czubate łyżki kawy rozpuszczone w 130ml
wody), wodę i spirytus. Pozostaw do przestygnięcia.
6. Złożenie tortu zacznij od ułożenia dolnego
blatu na paterze lub talerzu, na którym będziesz docelowo podawać tort. Nasącz
go kilkoma łyżkami mieszanki kawowej. Blat posmaruj grubą warstwą powideł śliwkowych.
Na powidłach rozsmaruj połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem,
ponownie nasącz tort kilkoma łyżkami mieszanki kawowej i posmaruj go dokładnie
kremem śmietankowym, pokrywając również boki tortu.
7. Boki tortu wyrównaj dokładnie, tak by tort
nie miał żadnych wybrzuszeń. Obsyp je startą wcześniej czekoladą, a wierzch
tortu udekoruj płatkami migdałów. Całość schłódź w lodówce przynajmniej przez
godzinę.
Nasze oceny:
Mama Julki: Tort mimo, że z dodatkiem kakao smakował jak zrobiony z czekolady. Był wilgotny i nie za słodki. Tort idealny. Moja ocena: 10/10.
Julka: Mówiąc skromnie był to najlepszy tort jaki jadłam :) Alkohol jest wyczuwalny tylko w minimalnym stopniu więc to też duży plus. Moja ocena: 10/10.
Co za rozpusta! Miam ,miam :)
OdpowiedzUsuńwidzę powidła i kakao i jestem w 7 nieeebie <3
OdpowiedzUsuńpychoootaaaa :)
ekstra torcik i moje smaki
OdpowiedzUsuńJaki cudowny, jakbym chciała choć mały kawałeczek...
OdpowiedzUsuńTorcik taki jak lubię:)
OdpowiedzUsuńKawowy? Ale bym sobie zjadła ! :D
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńsama bym dała dokładnie takie wskazówki co do tortu!:)
OdpowiedzUsuńa ja się chciałam zapytać czemu nie mam kawałka na biurku?! :P
OdpowiedzUsuńmama Julki stwierdziła, że tort był zdecydowanie za mały:) i to dlatego:) Ale następnym razem upieczemy większy i będzie dla wszystkich! :)
UsuńTakie torciki bardzo lubię, masa z mascarpone i śmietaną. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyobrażam sobie, jaki musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńMusi być mega :)
OdpowiedzUsuń